Skydda ögonen från solen

Skydda ögonen från solen

mennessä päällä maj 22, 2020 | 0 comments

Vår och sommar lockar många människor att vara utomhus i allt större utsträckning. Det pratas mycket om att skydda huden från farliga strålar genom att smörja in sig med solkräm. Något det inte pratas lika mycket om är vikten att skydda ögonen från solen. Ögonen kan ta skada av solens strålar. Dock kan det vara svårt och uppmärksamma eftersom ögonen inte reagerar lika tydligt som huden. Tar huden skada bränner man sig och blir röd och öm, ögat visar inte några varningssignaler och det är därför lätt och inte uppmärksamma en skada.

Är man vid vatten är det extra viktigt och skydda sig eftersom vattnet dessutom reflekterar solens strålar en extra gång via vattnet och blir därför ännu farligare. På sikt kan det orsaka grå starr genom de ultravioletta strålar som kommer från solen. Det ger en grumlig syn vilket visserligen kan opereras i de flesta fall, men inget som man vill genomgå om man inte har behov. Man kan även drabbas av flera andra åkommor. En akut snöblindhet är vanligt där det gör väldigt ont men oftast läker av sig inom något dygn.

Det är väldigt lätt att skydda sig själv mot solen, använd riktiga solglasögon som har en godkänd CE-märkning. Självklart ska man ändå inte gå och titta direkt upp i solen, utan man bör det ändå ta det försiktigt. Att köpa ett par godkända solglasögon är en billig försäkring för att skydda sig från skador. Ta hand om dina ögon på bästa sätt!

Skicka ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *